مهندسان عزیر مدیریت پروژه از مهارت های ضروری برای همه مدیران کسب و کار و مهندسان در پروژه های عمرانی می باشد. مدیریت پروژه و ساخت اصلا برای شرایط رکود و بد اقتصادی در شرایط پیچیده حال حاضر در صنعت ساخت است.مدیران پروژه برخلاف مدیران تجاریِ شرکت، خود را فقط محدود به نظارت بر یک جنبه از عملیات نمیکنند، همچنین برای رسیدگی و مقابله با مسائل مدیریتی محدودیت زمانی هم ندارند. در عوض، مدیران پروژه وظیفهی پیچیدهای برعهده دارند: آنها باید تمامی جنبههای پروژه را بررسی کرده و از اجرای درست و به موقع آنها، در محدودهی بودجهای که برایشان تعیین شده، اطمینان حاصل کنند. برای موفقیت در این کار، مدیران پروژه باید مهارتهای خاصی را یاد بگیرند و مجوزهایی بگیرند که صلاحیتشان را در انجام این شغلِ سخت تأیید کنند. آن ها همچنین باید ذهنی تحلیلگر و سیستمی داشته باشند و بتوانند به خوبی با دیگران ارتباط برقرار کنند.برای افرادی که از پس سختیها و پیچیدگیهای این کار به خوبی بربیایند، مدیریت پروژه میتواند شغل لذتبخشی باشد.
یک مدیر پروژه باید مهارت های بسیاری را می بایست یاد بگیرد، دانشجویان رشته مدیریت پروژه و مدیریت ساخت باید در دوره تحصیل چه مطالب و مهارت هایی را باید یاد بگیرند؟ چگونه اکیپ ها و نیروی انسانی را مدیریت کند؟ چگونه برای پروژه خود برنامه ای واقعی بریزد و آن را اجرا کند؟
یک مدیر پروژه برای مدیریت کردن پروژه نیازمند یادگیری فرآیندهای مدیریت پروژه است، یادگیری مهارت های ارتباطی، نحوه افزایش بهره وری ماشین آلات و نیروی انسانی در پروژه، نحوه اجرایی نمون برنامه ریزی از طرح برنامه مهم تر است. یک مدیر باید بداند در شرایط بحرانی چگونه یک پروژه را جلو ببرد چگونه منابع مالی را به فعالیت های پروژه تخصیص دهد. به بیان ساده، مدیر پروژه فردی است که پروژه را بررسی میکند تا از انجام درست آن در محدودهی زمانی و مالیِ موجود اطمینان حاصل کند. البته، کاملا مشخص است که در سازمانهای بزرگ، این کارِ سادهای نیست و نیازمند مشارکت افراد زیادی است. یکی از اولین وظایف مدیر پروژه این است که هدف پروژه را تعیین کند، به بیان دیگر، با جزئیات شرح دهد که پروژه قرار است به چه چیزی دست پیدا کند. در مرحلهی بعد، مدیر پروژه باید یک برنامهی زمانی آماده کرده، وظایف هر کدام از اعضای گروه را مشخص و برای هر وظیفهی خاص، فرجهی زمانی تعیین کند. مدیر پروژه در کنار برنامهی زمانی، باید بودجه را هم تعیین کند. بودجه باید به گونهای مشخص شود که بدون اسراف و ولخرجی، بتواند هزینههای غیرقابل پیشبینی را نیز پوشش دهد. بعد از اینکه پروژه آغاز شد، مدیر پروژه باید مطمئن شود که همهی اعضای گروه، منابعی که برای رسیدن به اهدافشان مورد نیاز است، در اختیار دارند.
معمولا مدیر پروژه با استفاده از روش مسیر بحرانی (CPM)، برنامهریزی خود را انجام میدهد. روش مسیر بحرانی، فرمولی است که فعالیتهای مختلف پروژه را به ترتیب و به مؤثرترین شکل ممکن، زمانبندی میکند. بعد از اینکه برنامهی زمانی مشخص شد، مدیر پروژه باید مدیران مافوق را در جریان پیشرفت پروژه قرار دهد، انتظاراتی که از اعضای تیم میرود را به آنها گوشزد کند و با توجه به بودجه بهترین منابعِ ممکن را در اختیار آنها قرار دهد. راهنمای پیکرهی دانش مدیریت پروژه پنچ گروه از فرآیند مدیریت پروژه را مشخص میکند که تحت عنوان رویکرد سنتی به مدیریت پروژه نیز شناخته میشوند. مدیر پروژه باید به دقت به این فرآیندها توجه کند و اعضای تیم هم باید آنها را به خوبی به اجرا درآورند.
پنج گروه فرآیند مدیریت پروژه به شرح زیر هستند:
- آغاز
- برنامهریزی
- اجرا
- نظارت و کنترل
- اتمام
راهنمای پیکرهی دانش مدیریت پروژه، این گروهها را به عنوان یک سری اقدامات و فعالیتهایی معرفی میکند که با هم رابطهی متقابل دارند و برای رسیدن به نتیجه، هدف یا خدماتِ از پیش تعیین شده به اجرا درمیآیند.
برای مدیریت کردن یک پروژه تنها با رعایت یک برنامه اجرایی نمی گردد و یک مدیر پروژه باید مهارت های متعددی را برای مدیریت و اجرای پروژه ها یاد بگیرد. رعایت نکردن و عدم آموزش مدیران و نیروی انسانی نمی تواند یک مدیر را در پروژه های عمرانی موفق کند.